+386 (0)41 688 332

MATIČNICE

Matičnica je oblikovana na podlagi izkušenj in predlogov izkušenih čebelarjev vzrejevalcev matic. Pripravljene po zahtevah EU.

OPIS

Matičnica je oblikovana na podlagi izkušenj in predlogov izkušenih čebelarjev vzrejevalcev matic. Matičnica je zračna tako ni nobene skrbi, da matica in njene spremljevalke ne bi imele dovolj zraka tudi na daljših in bolj napornih potovanjih, tudi preko naših meja, hkrati pa odprtine niso preširoke tako matica in čebele spremljevalke ne pridejo v direkten stik z drugimi čebelami (čebele v matičnici se lahko tudi skrijejo), predvsem je to važno, ko matico dodajamo drugim bolj agresivnim sortam čebel, kot na primer črni čebeli, ki je zelo agresivna do tujih vrst. Oblikovane so tako, da je združitev zelo uspešna.
Matičnica ima dva prostorčka, ki imata vsak svojo vlogo.
Daljši je namenjen za dodajanje matice, preko njega mora matica priti v novo družino, je dovolj dolg, da to poteka dovolj počasi in da se čebele v tem času sprijaznijo s svojo novo matico.
Drugi je krajši in ga lahko uporabljamo na dva načina:
1. Vanj lahko damo gobico z vodo tako imajo na daljšem potovanju čebele vedno dovolj vode in
2. Prostorček je na zoženem delu le toliko širok, da lahko le čebele prehajajo preko nje, matica pa ostane v matičnici dalj časa (dokler jo čebele ne osvobodijo preko drugega daljšega prostorčka). Pri dodajanju matice v panj oba prostorčka napolnimo s pogačo.

Pri pošiljanju več matičnic jih med seboj lahko spojimo tako so bolje fiksirane in ne pride do kakšnih nevšečnosti med transportom.
Pokrovček je posebej tako oblikovan da omogoča lažje dodajanje matic in njenih spremljevalk v matičnico.
Matičnica ima zanko za katero matičnico obesimo v panj tako v LR kakor v AŽ in seveda v vse ostale vrste panjev..

Matičnica je izdelana iz zdravju neškodljive plastike in odporna na vse zunanje in mehanske vplive.

NAVODILA ZA UPORABO

potek priprave

Pred dodajanjem matice čebelji družini je dobro da so čebele kaka dva dneva brez matice, preden dodajate matico, pa morate družino temeljito pregledati in podreti vse morebitne matičnike.

1. Najprej v matičnico, v manjša prostorčka dodate pogačo (zmes mletega sladkorja in kvasa); pogača mora biti suha in kompaktna.

2. Matičnico pokrijete s pokrovčkom tako, da je udolbina na pokrovčku na strani kjer je večji prostor. Udolbina na pokrovčku vam omogoča lažje dodajanje čebel v matičnico.

3. Odprtina nad večjim prostorčkom naj bo le malo odkrita in vanjo postopoma dodate 5-7 čebel in na koncu še matico.

4. Matičnico zaprete dokler se ne zaskoči oz. se rob na drugi strani ne poravna z telesom matičnice.

Tako je matica pripravljena za pot ali dodajanje družini. Tako pripravljena brez težav preživi tudi 5 dni in več vendar moramo paziti, da je ne izpostavljamo toploti in direktnim sončnim žarkom.

VRSTE DRUŽIN ČEBEL

Pred dodajanjem morate tudi oceniti kako "napadalne" (huda) je družina. Tako se laže odločite za postopek dodajanja matice družini in da je le ta tudi uspešno sprejeta. Matičnica je skonstruirana tako, da je primerna za vse primere.

1. Dodajanje v mirno in neagresivno družino.
Na matičnici pred dodajanjem odprete obe odprtini in jo dodate družini. Združitev lahko pričakujete v 2 do 5-ih urah(odvisno od moči družine).

2. Dodajanje v srednje agresivno družino (priporočeno)
Na matičnici pred dodajanjem odprete odprtino pred krajšim prostorčkom z pogačo. Po nekaj urah (6), lahko tudi naslednji dan odprete še drugo odprtino, Združitev lahko pričakujete po 2 do 5-ih urah po odprtju druge odprtine.

3. Dodajanje v agresivno družino.
Matičnico dodate v družino in ne odpirate nobene odprtine! Šele po nekaj urah (6) ali bolje naslednji dan odprete prvo odprtino pred krajšim prostorčkom, naslednji dan pa drugo odprtino pred daljišim prostorčkom s pogačo. S takim načinom dodajanja imate zelo veliko uspeha.

GROPLAST d.o.o.

Drenov Grič 4A
1360 Vrhnika
KONTAKT:
Email: info@groplast.si
Tel.: +386 1 7553 893
GSM: +386 41 688 332
Davčna številka: SI81635389
Matična številka: 5713129000
Copyright © Groplast d.o.o.